ANiİME ÇiZİm DErslERi Çizİm içiN gerKn herşeyy
►Anime Karakterlerinin Yüzlerindeki Duygu İfadeleri◄
►Anime Tarzı Ağız ve Burun Çizimleri◄
►Anime Tarzı Baş ve Yüz Çizimi◄
►Anime Tarzı Elbise, Takı ve Süs Eşyaları◄
►Anime Tarzı Göğüs Çizimleri◄
►Anime Tarzı Gözler◄
►Anime Tarzı Kol Çizimleri◄
►Anime Tarzı Saç Çizimleri 1◄
►Anime Tarzı Saç Çizimleri 2 : Temel Şekiller Ve Unsurlar◄
--------------------------------------------------------------
►Anime Karakterlerinin Yüzlerindeki Duygu İfadeleri◄
Anime Karakterlerinin Yüzlerindeki Duygu İfadeleri
Anime karakterlerinin yüz ifadelerini değiştirmek zor değildir. Her bir duygu için hangi tekniği uygulamanız gerektiğini bilmeniz yardımcı olacaktır. Bu bölüm sizlere yüzü ve yüzün değişik kısımlarının birlikte çalışarak nasıl farklı ifadelere taşıdığını anlatmaya çalışacak. İlk olarak öğrenmeniz gereken, yapmak istediğiniz bakışı, yüzdeki hangi kısımları değiştirerek başarabileceğinizdir. Bunu yapabilirseniz, karakterinize istediğiniz duyguyu ifade ettirebilirsiniz.
Üzgün bir yüz çizimini anlatmakla başlıyoruz. Karakterin bu ifadesindeki en önemli faktör gözlerdedir. Bu resimde, iris (gözün renkli kısmı) oldukça büyüktür, kaşlar yüzün ortasında bir çatı oluştururcasına iç kısımdaki uçları yukarıya doğru, dış kısımdaki uçlarıda aşağıya doğru çizilmiştir ve alt göz kapağı (gözün alt çizgisi) eğimlidir. Eğimli alt göz kapağı, mutluluk, üzgün olma ya da kızgınlık gibi güçlü duyguları ifade ettirmeye yardımcı olur. İrisin büyüklüğü ifadenin derecesini etkiler, çok büyük olursa, bu örnekteki gibi üzgün, küçük olursa da kızgın bir ifade verebilirsiniz. Ağız aynı zamanda karakterinizin ruhsal durumunu belirlemenize de yardımcı olur. Bu resimde ağız küçük tutulmuş ve aşağı doğru eğimiştir. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde karakter üzgün ve birazcık şokta gibi görünür, birisi gerçekten kötü bir şekilde birşeyle vurmuş ya da kötü bir söz söylemiş gibi.
Buradaki örnekte biraz daha yumuşak bir üzgünlük vardır. Karakter morali bozukmuş gibi görünür. Gözler burada daha küçüktür çünkü bu bir erkektir ^_^ ve ağız daha büyük ve aşağıya doğru eğimi çok değildir. Kaşların açısı yine karaktere üzgün bir ifade verecek şekilde, bir önceki örnekte anlatıldığı gibidir.
Bu resim üzgün olma ile kızgınlık arasında bir çeşit geçiştir. Kaşlar keskince aşağı doğru eğimli ve ağız, sanki karakter bağırıyormuş gibi çizilmiştir. İris ise hala oldukça büyüktür. Bu göstergelerin hepsi birden karakteri kızgın gösterir, aynı zamanda da biri ya da birşey yüzünden üzgün olma ifadesini de belli belirsiz içerir.
Resmi dikkatlice incelerseniz kızgınlığın altında ki hayal kırıklığına benzer bir üzüntüyü görebilirsiniz. Ben gördüm de...
Bu adamın(!) neyi ifade ettiği apaçık bir şekilde belli, yalnızca bağırmıyor.^_~ Kızgın insanları bağırmadan da çizebilirsiniz. Bu resimde kaşlar gözlere oldukça yakındır ve aşağı doğru keskince açılıdır. Gözler iyice darlaştırılmış ve iris oldukça küçük çizilmiştir.
Bu yüz hakkında kesin olarak bir şey söylemek kolay değil, yüzün bir yarısı üzgün diğer yarısıda sanki kızgın bir ifade taşır gibidir.
Bence, sanki yeni öğrendiği birşeylerin ilk şaşkınlığı henüz geçmek üzereyken, biri ya da bir şey için pek de hayırlı olmayan, biraz kızgınca bir şeyler planlar gibi...? ^o^
Anime karakterleri için bu şekilde gözlerini kapatarak konuşmaları şaşırtıcı olmasa da, kaç insanın bu şekilde konuştuğunu düşününce bir tane bile hatırlayamıyorum. ^_~ Kapalı gözler çok çeşitli duyguları ifade edebilir. Sabırsızlık ya da can sıkıntısı ama sakinlik, mutluluk ya da kendini beğenmişlik de olabilir. Göz kenarları yukarı doğru eğimlidir. Bu resimde kaşlar aşağı doğru eğimli ve ağız da açık olarak çizilmiştir. Üst dudağın hafifçe sola doğru kaldırıldığına dikkat edin. Bu, vermek istediğiniz ifadenin daha negatif görünmesine yardım eder, tabi ki öfke, mutsuzluk ve sabırsızlık gibi duygularda.
Mutluluk, anime karakterlerinin yüzlerinde en sık gördüğünüz ifadedir. Çok fazla mutluluk ya da heyecan büyük gözlerle, yüksekçe çizilmiş yay şeklinde kaşlarla ve kocaman gülümseyen ağızla ifade edilebilir. Diğer göstergeler de gözlerde ki ekstra parıltılar ve gözlerin dış kenarının yukarı doğru kıvrılmış olmasıdır. Çok daha şirin karakterler daha büyük gözlere ve daha küçük bir burunla ağıza sahip olabilirler.
Bu karakter de mutlu ama bir önceki örnekte ki derecede değil. Duygu güç fark edilir derecededir. Kaşlar bir önceki örneğe göre daha aşağı düşürülmüştür ve ağız ince çizilmiştir. Alt göz kapağı hafifçe yay gibidir ve iris hala gözün tüm boyutuna göre oldukça büyüktür.
Bu, şok yada sürpriz ifadesidir. Olabildiğince büyük gözler içinde nokta kadar diyebileceğimiz iris çizilmiştir. Bu ifade anime karakterlerinde özellikle sık rastlanan bir ifadedir. Karakter sürpriz bir olayla karşılaştığında, gözleri sanki yüzünün sınırları dışına çıkacakmış gibi büyür ve iris küçücük olur. Bu örnekte ağız küçük çizilmiştir ama daha büyük çizilse de gözler bu şekildeyken hala aynı ifadeyi gösterir. ^_^
►Anime Tarzı Ağız ve Burun Çizimleri◄
İşte anime tarzı temel ağız ve burun. Üç temel basit şekilden oluşmuştur. Burun için açılı bir eğri, uzun ince bir hat ağız için ve daha kısa bir hat da alt dudağı belirlemek için. Önden görünüş bu şekildedir. Oldukça az miktarda çizgi ile burun ve ağzı belirleyebilirsiniz. Her bir organın şekli ve ölçüleri her bir karaktere göre çeşitlilik gösterebilir. Her zaman emin olmanız gereken, organların size yardımcı olacak dikey rehber bordür boyunca dizili olmalarıdır. İkinci resimde yüz yana çevrilmiştir, ama organlar hala yüzün ortasını temsil eden dikey eğimli rehber bordür boyunca sıralıdırlar.
Ağız ve burnun profilden çizimi önden görünüşe ya da 3/4 görünüşe göre daha zordur. Bu açıda yüz çizerken diğer açılarda kullandığınız basit çizgilerden daha fazlasını kullanmanız gerekir. Yerlerini belirmek zordur, doğru yaparsanız gerçekten iyi görünecektir. Dikkat edilecek ana şey, burun, dudak ve çenenin eğimleridir. Üst dudak içeri doğru, alt dudak dışarı doğru eğimlidir. Bunu doğru bir biçimde yapabilecek kadar pratik kazanmadan önce karakteriniz garip bir biçimde dudaklarını büzmüş gibi görünebilir ^_^.
Yüzün alt yarısı zıt eğimlerden meydana gelir. Her iki resimde de burun yüze doğru eğim yaptıktan sonra üst dudağın üzerinde hafifçe geriye doğru eğimlidir. Üst dudak içeri doğru, alt dudakta dışarı doğru eğilim yapar. Çene sadece düz bir çizgi değildir, yuvarlak ve dışarı doğru kavislidir.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Bu bölümde de farklı stillerde ağız ve burun örnekleri var. Bunların bazıları her iki cins içinde kullanılabilir. Bazı stillerde ağızları sadece ince düz bir çizgi ile belirlerken, bazılarında çok daha fazla detay yapılmıştır. Anime ağızları, karakter bağırıp haykırmadığı sürece sıklıkla geniş yapılmazlar, diğer organlara göre daha küçük tutulurlar. Burunlar çok değişiklerdir. bazıları acayipleştirilerek çizilirler, bazıları tek bir gölge ile belirlenir ve bazılarını belirlemek için sadece burun deliklerini görebilmeniz yeterli olur. Dişi karakterlerin burunları küçük olurken erkek karakterlerin burunları daha uzun ve köşelidirler.
►Anime Tarzı Baş ve Yüz Çizimi◄
Bu bölümde size çeşitli açılardan temel anime baş ve yüzlerinin nasıl çizildiğini göstereceğiz. Buradaki yüzler standart, dişi karakterlerin yüzleri olsa da size gösterilen oranlar istediğiniz her karakter tipine uygun olarak ayarlanabilir.
Önden Görünüş
1. Adım:
Çizime geniş bir daire ile başlayın. Daireyi yatay olarak 3'e bölün ve dikey bir hat ile de iki eşit parçaya ayırın. Eğer yatay çizgileriniz daireyi eşit parçalara bölmediyse endişelenmeyin. Oranlar çizmek istediğiniz yüzün stiline göre farklı olacaktır, hatasız değillerse önemi yok .
2. Adım:
Daha sonra, dairenin dikey olarak tam altına küçük bir işaret çizin (kısa bir çizik, bir nokta değil). Resimdeki gibi işaretin daireye uzaklığı, dairenin üçüncü bölümünün uzunluğu ile aynıdır. Bu işaret çeneyi oluşturacak o yüzden noktadan ziyade kısa bir hat olmalıdır yoksa çene noktasal olur. Çene işaretini yükseltmek ya da alçaltmak yüzün görünüşünü ve şeklini ayarlamanın tek yoludur. Bundan sonra, iki rehber bordür köşegen çizin. Dairenin kenarlarına teğet olmalı ve çene işaretinin kenarları ile kesişmelidir.
3. Adım:
Şimdi de, yüzün yan taraflarını çok ince olmayacak şekilde çizin. Bunun için yüzün her iki yanına iki yuvarlak üçgen şekil çizin. Uzun kenarların köşelerinden biri, rehber bordürlerin daireye teğet olduğu, diğeri de çene işareti ile kesiştiği noktada olmalıdır. Değişik tiplerde karakterler çizmenin, yüzün şeklini ve görünüşünü değiştirmenin yolu, üçgenlerin kalınlığını ve elmacık kemiklerinin (üçgenlerin, yuvarlak olarak eğim yaptığı geniş açılı yer) yüksekliğini ayarlamaktır.
4. Adım:
Şimdi yüzün alt kısmını şekillendirin, gözleri, burnu ve ağzı ekleyeceksiniz. Gözlerin yeri her bir karakter için hafif çeşitlilik gösterse de genellikle, 3'e böldüğünüz dairenin alt parçasında olmalıdır. Burun dairenin altındaki çene işaretine dikey olarak varsayılan hat üzerinde olmalıdır (yani bu hat dairenin dışındadır). Ağız tam olarak burnun altına çizilmelidir.
5. Adım:
Daha sonra, rehber bordürleri silin ve gözlerin içindeki detayları doldurun. Şimdi yüzün temel şeklini yapmış oldunuz. Bundan sonra istediğiniz ayrıntıları ekleyebilirsiniz, saçlar, giysiler, takılar, dövmeler ya da yara izleri gibi...
3/4 Görünüş
1. Adım:
Yine önden görünüşte olduğu gibi geniş bir daire ile başlayın, ama şimdi tüm rehber bordürleri yukarı ve sola doğru döndürün. Kafanın bu bölümü 3 boyutlu küredir, hangi yöne çevirirseniz, rehber bordürler o yönde kürenin eğimini takip etmelidir. Yüzü yatay olarak 3'e ve dikey olarak da yarıya bölün. Tabiki de daireyi açılı olarak çizdiğimiz için rehber bordürler eşit bölümler oluşturmayacaktır ama şekli açılıdan önden görünüşe doğru çevirebildiğimizi varsayarsak bir önceki örnektekinin aynısı olarak görünecek şekilde çizin.
2. Adım:
Daha sonra, dikey eğimli rehber bordürü küreden aşağı doğru uzatın ve kürenin altında çeneyi oluşturacak işaretin yerini belirleyin, küre ve işaret arasındaki uzaklık 3. parçanın uzunluğundan biraz daha uzun olmalıdır. Kenarlardaki daireye teğet ve çene işaretinin kenarları ile kesişen rehber bordürleri çizin. Sol rehber bordürün sağdakinden daha dik olduğundan emin olun.
3. Adım:
Yüzün kenarlarını oluşturmak için yuvarlak üçgenleri her iki kenar rehber bordürlerin yanlarına çizin. Yüzün sol tarafındaki, daireye değdiği yerde kavisli ve sağ tarafın kavisi daha az meyilli ve eğimli olmalıdır. Bir kaç pratikten sonra bunu doğru çizebilir hale gelirsiniz.
4. Adım:
Bu adımda gözleri, burnu ve ağzı yerleştirin. Gözler dairenin, yatay olarak, alt parçasında olmalı. Gözleri açılı görünüşlerde nasıl yerleştirmeniz gerektiğini gözler bölümünde inceleyebilirsiniz. Yüzdeki organların hepsi merkez rehber bordür boyunca dizilidir ama yüzdeki organları bir yana eğik şekilde, orantısız yapmayın bu doğru görünmeyecektir. Burun genellikle sağ gözün altında başlar, ağız burnun sağ altında olur. Dikkat edilecek nokta, ağzı burnun soluna doğru uzatmamaktır, bu açıda ağzın yeri dikey eğimli rehber bordürün sağ tarafında olur.
5. Adım:
Çizgilerinizi biraz daha rötuşladıktan sonra 3/4 görünüşteki kafayı temel olarak tamamlamış olursunuz. Şimdi yine bu adımdan sonra eklemek istediğiniz detayları yapabilirsiniz.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
►Anime Tarzı Elbise, Takı ve Süs Eşyaları◄
Basit Kıvrımlar
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Kumaş veya kıyafet çizimlerinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta kumaşın hangi yöne doğru olduğudur. Kıvrımlar kumaşın gevşeyip gerildiği yerlerde oluşmaktadır. Kumaşı nasıl hareket ettireceğinize karar verirseniz, kalan kısım kolaylaşır. Karakteri kıyafetin öne çıkaracağını hiç bir zaman unutmayın. Gösterilen örneklerdeki harekete dikkat edin.
Sol yukarıdaki iki örnekte kumaş yer çekiminden dolayı aşağıya çekilmektedir. Bu tür kıvrımlar bol
kıyafetlerde (uzun etek pelerin gbi) kullanılır. Sol aşağıdaki ve sağ yukarıdaki örneklerde kumaş yerçekimiyle aşağıya çekilmemiştir. Ancak sola doğru sıkılaşmıştır.(muhtemelen kumaşın altındaki koldan dolayı) kumaş sıkılaştıkça dikeyden çok yataylaşmaktadır. Bunun yanında kumaşın bazen üst üste geldiğine dikkat edin. Bu genelde birleşme yerlerinde veya bol kıyafetlerin sıkılaştığı yerlerde görülür. Sol aşağıdaki örnek hareketsiz duran ancak çeşitli yönlere çekilmiş bir örnektir. Kumaşın kıvrımlarının kumaşın çekildiği yönlere devam etmesine dikkat ediniz.
Yanda temel kıvrım şekilleri üzerine birkaç örnek göreceksiniz. Sol taraftaki kıyafet yer çekimi ile aşağıya , rüzgar ya da hareket ile de sağa çekilmiş durumdadır... Soldaki diğer uzun ve dar parça yukarı doğru bir araya gelmiştir. Çizimlerinize daha çok biçim kazandırmak için gölgeyi kullanmayı unutmayın. Genel olarak kıvrımlar üzerinde ya da gölge oluşacağını düşündüğünüz yerlerde gölge kullanılır. Gölgeleme, kumaşlardaki kıvrımları görmenizde yardımcı olacaktır. Ben bazen kumaş kaplamaları ya da
sandelyenin üzerine asılmış havluyu gölgelemede gelişmek ve kıyafet gölgelerini daha iyi hissetmek için kullanıyorum.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Burada baş ve elbise kolu üzerine birkaç örnek görebilirsiniz. Buradaki en önemli şey, elbise kollarının ortasındaki kıvrımların şekilleridir.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Buradakiler daha kompleks iç içe geçmiş, üst üste katlanmış kumaş örnekleridir. Kumaşa ne kadar ayrıntı koyarsanız o kadar ilginç gözükecektir. Solda kumaşın nasıl birleşip bağlandığına dikkat edin. Kumaşın ağırlığı kumaşı aşağıya çekmektedir. Bu da kumaşta bir araya gelen yerlerde ekstra kıvrımların oluşmasına neden olmaktadır. Kumaş kıvrımlarda ve katlarda gölgelendirilmiştir.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Kumaş hakkında diğer dikkat edilmesi gereken nokta kumaşın kalınlığıdır. Yukarıdaki örnekteki kumaş, aşağıdaki kumaştan daha incedir. İki örnekteki yakalara da dikkat edin. Yukarıdaki örnekte yakanın yuvarlak kenarı yakanın kalan kısmı ile doğrudan bağlanmaktadır. Aşagıdaki örnekte ise yakanın yuvarlak kısmı ile dikey kısmı arasında boşluk bulunmaktadır. Aynı uygulama pelerinin kenar kısımı için de kullanılmıştır. Yukarıdaki örnekte pelerinin kenarı ince ve kırışıktır. Aşağıdakinde ise pelerinin kenarı ile kalan kısım arasında boşluk vardır. Bu, kumaşın daha ağır ve kalın gözükmesine neden olmuştur.
Çeşitli Giysiler
Şu an kumaştaki kıvrımlar hakkındaki temel konuları biliyoruz. Biraz daha ilerleyelim ve kıyafetin karakter tarafından giyildiği zamanki görünümüne bakalım. Sol tarafta bol ve kıvrımlı bir elbise kolu görüyorsunuz. Daha önce belirttiğim gibi temel şey, kumaşın hangi yöne çekildiğidir. Burada kol iki temel yöne çekilmiş durumdadır. Yer çekimi ile aşağıya çekilmiş durumdadır. Bunun yanında ana kıyafete bağlı olduğu ve kol ile insan gövdesi tarafından çekildiği için sol tarafa doğru da çekilmektedir. Koldaki kıvrımlar, kıyafetin çekildiği yönleri izlemektedir. Kıyafetin kol kısmında nasıl bir araya geldiğine dikkat edin. Bu gerekli bir şey değidlir ancak kıyafetin uzunluğunu ve bolluğunu gösterir.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Burada üç tane daha kol örneği göreceksiniz. Bu örnekler, önceki kadar bol değiller ve hepsi kola biraz daha yakınlar. Bu örneklerde kıyafet yer çekimi ile aşağıya çekileceğine, koldan dirseğe ve vücuda doğru çekilmiş durumdadır. Kumaşın aşağı doğru çekilmesi için yeterli madde bulunmamaktadır. Örnekler arasında en iyisi en yukarıdakidir. Kumaştaki kıvrımların yere doğru değil de nasıl omuza doğru gittiğine dikkat ediniz. Orta örnekteki elbise kolu diğerlerine göre daha boldur ve yer çekimi ile aşağıya çekilmiştir. En alttaki kol örneği büyük ve boldur ancak dirsek kısmında kumaş kıvrılmıştır.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Burada diğer kategorilere koyamadığım ancak dahil etmek istediğim çeşitli kıyafetleri göreceksiniz. Bütün bu örneklerde kumaşın nereden çekildiğini ve hangi yöne doğru olduğunu tespit etmeye çalışın. (Örnek olarak: kumaş kabaca omuzdan mı çekilmiş yoksa gevşek şekilde kolunun üzerine mi kaplanmış?) Hiçbir zaman ışığın düşmediği yerleri gölgelemeyi unutmayın; oluklar, kıvrımların iç kısımları, kumaşın üst üste geldiği yerler gibi.
Bitirmeden önce üzerinde durmak istediğim küçük ama önemli diğer bir nokta kumaş çizgilerinin yapabileceği etkiler. Eğer çizgili ya da desenli kumaş çiziyorsanız, desenin kalan kumaş üzerinde de devam etmesine dikkat edin. Kıyafetin kıvrıldığı yerlerde desenin ve çizgilerin de kıvrılacağını unutmayın. Özellikle karışık desenler kullanıyorsanız gölgeleme ve çizme konusunda bu zor bir iş olacaktır. Ancak resminize üç boyut katarak resmin
izi zenginleştirecektir.
►Anime Tarzı Gözler◄
Örnek 1:
1. Adım:
Anime gözlerinin en temeli ve en yaygın olarak kullanılanı olan iri dişi tipinden başlayalım. Başlangıç olarak yukarıya doğru ve en üst noktasında hafifçe kalınlaşan bir eğri çizilir. Bu göz yüzün sağ tarafındadır, bu yüzden eğrinin sol ucu sağ tarafından daha yukarıdadır. Bu stil gözün en üst noktası aslında mükemmel bir eğimde değildir, hafifçe köşeli, açılıdır.(Slayers'dan Lina Inverse karakterinin gözü gibi) Gözlerin bazı stilleri en üst noktada neredeyse mükemmel bir eğime sahiptirler.
2. Adım:
Sırada gözün alt kısmının çizimi var. Alt kısmın tam yerini belirlemenize yardımcı olması için gözün üst kısmının her iki ucundan simetrik açılar ile geçen ve alt tarafta birleşen köşegenler ile bordür oluşturulur. Silikçe çizilmiş olan bu bordürlerin eğimlerinin dikliği gözün ne kadar iri ve geniş olacağını belirler, bu sayfada ki diğer örneklere bakacak olursanız bordürlerin eğimlerinin dikliği azaldıkça gözün iriliğinin ve genişliğinin değiştiği çeşitleri görebilirsiniz. Bordürleri rehber olarak kullanarak alt kısmı aşağı sağa doğru hafifçe eğimli olacak şekilde çizin. Alt kısım sağ köşede açılı olmadır
3. Adım:
Rehber olarak kullanılan bordürler silinir, üst ve alt kısımlar ile artık belirmeye başlayan gözün içine uzunlamasına bir oval çizilir. Bazı karakterler iri dairesel bir irise (gözün renkli kısmı) sahiptirler ama bu stilde ince uzunlamasına bir oval irisi oluşturur. İsterseniz biraz daha geniş bir oval uygulayabilirsiniz. Oval kısmın üst tarafı gözün üst kısmı tarafından örtülmüş olarak çizilir. Tüm göz stillerinde iris nadiren tam olarak görünür. Hemen hemen her zaman, bir kısmı göz tarafından gizlenmiş olur.
4. Adım:
Şimdi ki adım ışık parıltılarının dış hatlarının çizimi. Anime karakterlerinin gözleri her zaman, en az derece de olsa gölgelidir. Anime dişi karakterlerine özgü olarak da oldukça yüksek derecede gölgeli ve parıltılı bölgelere sahip olurlar. Emin olmanız gereken noktalar, ışığın geliş yönünü seçmek, bunu tüm resminizin başından sonuna kadar uygulamaktır. Örnek olarak, ışık resimde soldan geliyorsa, resminizin sol tarafında aydınlık ve parıltılı bölgeler ortaya çıkarmalısınız. Yine iki uzunlamasına oval çizilir, iri olanı -ki kenarı irisin kenarı ile birleşmiş olan- irisin sol tarafında ve oldukça küçük olanı da sağ tarafında olmak üzere.
5. Adım:
Şimdi gözbebeğinin altındaki aydınlık kısımları çizin. En çok ışık alan bölümler her zaman üst taraftadır. Gözbebeğini asla önceki adımda çizdiğimiz ışık parıltılarının üstüne çizmeyin. Gözbebeinin altındaki aydınlık kısımları belirleyerek aynı zamanda iris içindeki göz bebeğini de oluşturmuş olursunuz. Kirpiklerin çizimini de bu adımda anlatıyoruz. Bu göz stilinde kirpikler gözün sağ-üst kısmında sivri uçlu çubuklar sırası şeklindedir, bu sıra üst eğriyi takip eder, gözün bitiminden geliyormuş gibi görünürler. Göz kapağını da ilk adımda çizdiğimiz üst kısmın sol tarafına ince, eğimli bir hat olarak üst kısmın en üst noktasından başlayacak şekilde çizin.
6. Adım:
İrisi en üst noktada oldukça karanlık ama alt tarafa doğru aydınlanacak şekilde gölgelendirin. Gölgelendirmeden sonra daha aydınlık olan iris ile gözbebeğini birbirinden ayırt edebilmelisiniz. Kaşı da ilk adımda olduğu gibi hafifçe eğimli ve en üst noktasına doğru biraz kalınlaşacak şekilde çizin. Uç kısımları oldukça ince olmalıdır. Kaşları da pürüssüz, çıkıntısız ve belirgin olarak çizdikten sonra; işte tamamladınız.^-^
Örnek 2:
1. Adım:
Pekala şimdi de başka stil bir göz çizelim. Bu seferki önceki kadar sık rastlanan bir stil değildir. Bu göz çok daha ince, zarif ve gerçekçi görünür, daha ciddi anime ve manga serilerinde kullanılır. Bu gözün stili Slayers'a göre epeyce daha ciddi olan Record Of Lodoss War'dan Deetlit'e aittir. Çizmeye uzun ve hafifçe eğimli bir hat ile başlıyoruz. Sol ucu sağ ucundan daha aşağıda ve sol kenarında keskince eğimli bir kıvrıma sahip olmalıdır.
2. Adım:
Yine gözün alt kısmını çizebilmek için üst kısmın kenarlarından simetrik iki köşegen çizerek rehber bordürleri oluşturuyoruz. Ancak önceki örnekteki gibi dik değil çok daha yatay olmalıdır. Bu stil göz diğerinden çok daha küçük, dar bir şekle sahiptir. Ancak çok ta düz çizerseniz bu sefer de göz çok fazla kısık olacaktır. Rehber bordürler yardımıyla gözün alt kısmının yerini belirleriz.
3. Adım:
Rehber bordürleri sildikten sonra irisin dış hatlarını çizin. Eğer göz kapağı olmassa mükemmel yuvarlıkta bir daire düşünün. Bununla birlikte iris göz kapağı ve kenarı tarafından çerçevelenir. Üst ve alt kısımları örtülmüş olarak çizin. Öfke, hiddet gibi ya da şaşkınlık anındaki duyguları ifade etmek istemedikçe iris çok küçük olmamalıdır.
4. Adım:
Şimdi iriste ki ışık parıltılarını çizin. Bu stilde ki ışık parıltıları da bir önceki örnekte olduğu gibi çizilir ancak bu sefer iris farklı olduğu için parıltılar daha küçük ve daha yuvarlak, dairesel olmalıdır. Göz kapağını da gözün üst kısmının biraz üzerine ince bir hat olarak çizin.
[b]5. Adım:[/b]
[b]Kaşı çizin ve irisin gölgelendirmesini yapın. Gözbebeğini ışık parıltılarının altına çizmeyi unutmayın. Gözbebeğini irisin diğer kısımlarından göze çarpıcı olarak biraz daha koyu olarak gölgelendirin.[/b]
[b]Burada dişi karakter gözlerinin diğer stillerinin çeşitlerini görebilirsiniz. Bunları çizerken de anlatılan metodları kullanabilirisiniz. Her bir stil arasındaki farklar kadar benzerliklerini de görmeye çalışın. Şekiller ve oranlar değişse de gözün üst hattı her zaman daha yoğun, daga kalın, iriste her zaman çok yönlü, tabakalı gölgelendirmeler var. Buradaki eskizlerin bazıları oldukça çabucak yapılmış ve biraz dağınıklar ama umarız yardımcı olurlar.
[/b]
►Anime Tarzı Kol Çizimleri◄
Bölüm 1
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Bundan sonra kollar üzerinde çalışalım. Kol üç temel bölüm içerir: üst kol, ön kol(dirsekle bilek arası) ve el. Her biri oval şekillerde, başlangıç taslağı olarak kullanılabilir. Şimdi bazı insanların şekil kullanmaktan nefret ettiğini biliyorum,bu şekilde de yapmayabilirsiniz, bu sadece kol taslağı için olası bir yol. Bazı kitaplar silindir tarzı şekillerin kullanılmasını öneriyor, fakat yassı oval şekiller kullanmak daha iyi çünkü bunlar kolun şekline daha çok uyar. Burada gösterilmiyor fakat kollar yan tarafa gevşekçe bırakılırsa, eller kalçanın ortasına kadar uzanmalı ve dirsekler bel uzunluğu kadar olmalıdır.
Bölüm 2
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Bir kere kolların temel şekillerini öğrendikten sonra, onları sadeleştirip daha gerçekçi bir görüntü yaratabilirsiniz. Bu biraz daha zor bir iştir. Kolları çizerken düz ve yassı çizmeyin. Sonuçta kolların kasları vardır(bozuk bir chibi resmi çizmediğiniz sürece). Dümdüz bir silindir şeklinde uzanan bir kol çizmeyin. Kollar omuzdan başlar. Omuzların hafifçe nasıl şiştiklerine dikkat edin. Kol şeritleri dirseğe ulaşana kadar hafifçe içe doğru dönüktür. Dirsekte, pazıların olduğu bölümde kol yeniden genişler.(yukarıdaki resimde gösterildiği gibi)
Dirsek çizmek biraz daha korkutucu olabilir. Kolun başka yöne kıvrılmaya başlamadığını hatırlayın. Bir eklem yeri vardır ve bu gösterilmelidir (yukarıda,sağ köşedeki resim). Aşağıda daha fazla örneği var.
Bölüm 3
Burada da kolların üst üste nasıl durduğunu gösteren birkaç örnek var. Eğer temel oval şekilleri kullanıyorsanız, üst üste yada yandan görünen kolları çizmeniz daha kolay olacaktır. Fakat dediğim gibi eğer istemiyorsanız bu taslakları kullanmanız gerekmez. Uzaklaşan kolun sivrildiğine ve uzaklaştıkça nasıl küçüldüğüne dikkat edin.
Bölüm 4
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
►Anime Tarzı Saç Çizimleri 1◄
Hayran çizerler sıklıkla anime tarzı saç çizerken zorlanabilirler. Bu bölümde size temel saç tiplerinden bazı örnekler sunulmuştur. Buradakiler tam olarak yeterli olmayabilir ancak nasıl olduklarına, yapıldıklarına dair size fikir verebilir.
Temel anime saçlarını iki ana bölümden oluşur. Gözlerin üzerine doğru sarkan, yüzün ön tarafındaki perçem ve omuzlara doğru sarkan, saçların daha çok olan kısmı. Bu saç şekli oldukça temeldir. Yüze dökülen geniş ve yuvarlatılmış perçemler ile omuzlara dökülen saçların arka kısmı. Bu resimlerde kafaya nasıl oturtulduğunu görebilirsiniz. Her zaman saçların, altında kafaya yeterli ve orantılı yer bırakacak kadar geniş olduğundan emin olun. Eğer saçların altında kafanın olduğunu unutursanız karakterin saçlarla birlikte kafası küçük, yassı, basık yani komik görünecektir.
Bu temel şekillerin birkaç çeşitlemesini yapabilirsiniz. Perçemin boyunu ve yerini değiştirebilirsiniz, saçın arka bölümünde değişik şekiller deneyebilirsiniz. Sol üstteki resimde saçlar yuvarlak bir şekilden çok köşelidir ve perçem ile arka kısım neredeyse birbirinden ayırt edilemez. Ortadaki resimde perçem daha geniş ve dalgalıdır, alnın üzerinde yukarıya doğru nasıl yükseldiğine dikkat edin. Saçın geri kalan kısmı arkada toplanmış şekildedir. Alttaki resimde saçların tümü kafanın arka tarafında toplanmış yalnızca birkaç tel uzun perçem yüzün yanlarından sarkıtılmıştır. Anime karakterleri yerçekimine meydan okuyan saç şekilleri ile bilinirler, sizin de eğimleriniz, kavisleriniz doğaya aykırı, anormalse sorun yok demektir ^_-
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Burada da geride toplanmış saç şekillerinden bir kaç örnek var. 3 Resimde de saçlar, at kuyruğu şeklinde toplanmıştır, hala oldukça kalın ve sıktır. Üstteki resimde saçların geriye doğru devam ederek boynun arkasına doğru sarktığını görüyorsunuz. Toplandıkları noktadan hemen aşağıya dökülmezler, daha önce de anlattığımız gibi, yerçekimine aykırı şekilde havada asılıymış gibi görünür. Çoğu zaman kulakların üzerinden bir iki tel ya da tutam saç aşağı sarkar, isterseniz ekleyebilirsiniz.
Saç örgüleri başka bir sorunlu yerdir. Gerçekten zor değillerdir.İsterseniz detaylı isterseniz basitçe yapabilirsiniz. Soldaki resimde saç tellerininin dalgalarının betimlenmesi için ters çevrilmiş kesişen gözyaşı şekillerine benzer şekiller çizilmiş. Oldukça detaylı, saçların bağlandığı yerden sonrası da hafifçe kıvrılıp bir kaç tutam ayrılmış şekilde çizilmiştir. Sağdaki resimde keskin olmayan üst üste binmiş, baklava şekileri sırası yapılmıştır. Basit ama ne olduğunu açıkça anlayabilirsiniz.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
►Anime Tarzı Saç Çizimleri 2 : Temel Şekiller Ve Unsurlar◄
Stile bağlı olarak anime saçları karmaşık, kompleks olabilirler. Bununla birlikte, eğer temel unsurlarında ayrıntılarını görebilirseniz anime saç çizim metodları yapımı kolay hale gelecektir.
Gerçek saçlar gibi anime saçları da bir çok telden oluşur. Ancak her bir teli çizmektense, resimdeki gibi, çeşitli şekillerde ve ölçülerde tutamlar, kümeler çizilir. Bunlar her bir saç stilindeki en basit şekillerin bazılarıdır. Dikkat edilecek en önemli nokta, dış hat, saç kümesinin alt kısmında daha kıvrımlıdır. Bunun en iyi örneğini sol üstteki resimde görebilirsiniz. Alt çizgi üst çizgiden daha kıvrımlıdır. Bu saça daha fazla derinlik ve bu anime tarzı görüntüsünü verir. Bazen bu aşırı derecede abartılmış olur ve bazen de güçlükle farkedilebilir ama anime saç tarzlarının çoğu için her bir saç tutamı bu temel şekle sahiptir.
Saçın bir telinin, tutamının nasıl çizileceğini biliyorsunuz, benzer tutamlardan şekilleri bir araya koymaya başlayabilirsiniz. Buradaki her bir örneğe bakın. İlk adımda kullanılan temel saç tellerinin nasıl olduğuna dikkat edin. Aynı temel, benzer şekiller genellikle, birçok farklı saç şekillerinin devamlı her tarafındadır. Aklınızda olması gereken bir diğer şey de istediğiniz gibi şekillendirdiğiniz saçlar yapabileceğiniz. Sadece daha fazla saç tutamı ekleyin yeter.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Şimdi de biraz daha karmaşık şekillere geçelim. Her bir telin şeklinin ve ölçüsünün değişmesinin saça farklı bir karakter, yapı verdiğine dikkat edin. Teller uzun ve ince, kalın ve eğimli ya da keskin ve sivri olabilir. Saçların oldukça detaylı ya da oldukça basit olması çizdiğiniz her bir tele bağlıdır.
►Anime Karakterlerinin Yüzlerindeki Duygu İfadeleri◄
►Anime Tarzı Ağız ve Burun Çizimleri◄
►Anime Tarzı Baş ve Yüz Çizimi◄
►Anime Tarzı Elbise, Takı ve Süs Eşyaları◄
►Anime Tarzı Göğüs Çizimleri◄
►Anime Tarzı Gözler◄
►Anime Tarzı Kol Çizimleri◄
►Anime Tarzı Saç Çizimleri 1◄
►Anime Tarzı Saç Çizimleri 2 : Temel Şekiller Ve Unsurlar◄
--------------------------------------------------------------
►Anime Karakterlerinin Yüzlerindeki Duygu İfadeleri◄
Anime Karakterlerinin Yüzlerindeki Duygu İfadeleri
Anime karakterlerinin yüz ifadelerini değiştirmek zor değildir. Her bir duygu için hangi tekniği uygulamanız gerektiğini bilmeniz yardımcı olacaktır. Bu bölüm sizlere yüzü ve yüzün değişik kısımlarının birlikte çalışarak nasıl farklı ifadelere taşıdığını anlatmaya çalışacak. İlk olarak öğrenmeniz gereken, yapmak istediğiniz bakışı, yüzdeki hangi kısımları değiştirerek başarabileceğinizdir. Bunu yapabilirseniz, karakterinize istediğiniz duyguyu ifade ettirebilirsiniz.
Üzgün bir yüz çizimini anlatmakla başlıyoruz. Karakterin bu ifadesindeki en önemli faktör gözlerdedir. Bu resimde, iris (gözün renkli kısmı) oldukça büyüktür, kaşlar yüzün ortasında bir çatı oluştururcasına iç kısımdaki uçları yukarıya doğru, dış kısımdaki uçlarıda aşağıya doğru çizilmiştir ve alt göz kapağı (gözün alt çizgisi) eğimlidir. Eğimli alt göz kapağı, mutluluk, üzgün olma ya da kızgınlık gibi güçlü duyguları ifade ettirmeye yardımcı olur. İrisin büyüklüğü ifadenin derecesini etkiler, çok büyük olursa, bu örnekteki gibi üzgün, küçük olursa da kızgın bir ifade verebilirsiniz. Ağız aynı zamanda karakterinizin ruhsal durumunu belirlemenize de yardımcı olur. Bu resimde ağız küçük tutulmuş ve aşağı doğru eğimiştir. Tüm bunlar bir araya getirildiğinde karakter üzgün ve birazcık şokta gibi görünür, birisi gerçekten kötü bir şekilde birşeyle vurmuş ya da kötü bir söz söylemiş gibi.
Buradaki örnekte biraz daha yumuşak bir üzgünlük vardır. Karakter morali bozukmuş gibi görünür. Gözler burada daha küçüktür çünkü bu bir erkektir ^_^ ve ağız daha büyük ve aşağıya doğru eğimi çok değildir. Kaşların açısı yine karaktere üzgün bir ifade verecek şekilde, bir önceki örnekte anlatıldığı gibidir.
Bu resim üzgün olma ile kızgınlık arasında bir çeşit geçiştir. Kaşlar keskince aşağı doğru eğimli ve ağız, sanki karakter bağırıyormuş gibi çizilmiştir. İris ise hala oldukça büyüktür. Bu göstergelerin hepsi birden karakteri kızgın gösterir, aynı zamanda da biri ya da birşey yüzünden üzgün olma ifadesini de belli belirsiz içerir.
Resmi dikkatlice incelerseniz kızgınlığın altında ki hayal kırıklığına benzer bir üzüntüyü görebilirsiniz. Ben gördüm de...
Bu adamın(!) neyi ifade ettiği apaçık bir şekilde belli, yalnızca bağırmıyor.^_~ Kızgın insanları bağırmadan da çizebilirsiniz. Bu resimde kaşlar gözlere oldukça yakındır ve aşağı doğru keskince açılıdır. Gözler iyice darlaştırılmış ve iris oldukça küçük çizilmiştir.
Bu yüz hakkında kesin olarak bir şey söylemek kolay değil, yüzün bir yarısı üzgün diğer yarısıda sanki kızgın bir ifade taşır gibidir.
Bence, sanki yeni öğrendiği birşeylerin ilk şaşkınlığı henüz geçmek üzereyken, biri ya da bir şey için pek de hayırlı olmayan, biraz kızgınca bir şeyler planlar gibi...? ^o^
Anime karakterleri için bu şekilde gözlerini kapatarak konuşmaları şaşırtıcı olmasa da, kaç insanın bu şekilde konuştuğunu düşününce bir tane bile hatırlayamıyorum. ^_~ Kapalı gözler çok çeşitli duyguları ifade edebilir. Sabırsızlık ya da can sıkıntısı ama sakinlik, mutluluk ya da kendini beğenmişlik de olabilir. Göz kenarları yukarı doğru eğimlidir. Bu resimde kaşlar aşağı doğru eğimli ve ağız da açık olarak çizilmiştir. Üst dudağın hafifçe sola doğru kaldırıldığına dikkat edin. Bu, vermek istediğiniz ifadenin daha negatif görünmesine yardım eder, tabi ki öfke, mutsuzluk ve sabırsızlık gibi duygularda.
Mutluluk, anime karakterlerinin yüzlerinde en sık gördüğünüz ifadedir. Çok fazla mutluluk ya da heyecan büyük gözlerle, yüksekçe çizilmiş yay şeklinde kaşlarla ve kocaman gülümseyen ağızla ifade edilebilir. Diğer göstergeler de gözlerde ki ekstra parıltılar ve gözlerin dış kenarının yukarı doğru kıvrılmış olmasıdır. Çok daha şirin karakterler daha büyük gözlere ve daha küçük bir burunla ağıza sahip olabilirler.
Bu karakter de mutlu ama bir önceki örnekte ki derecede değil. Duygu güç fark edilir derecededir. Kaşlar bir önceki örneğe göre daha aşağı düşürülmüştür ve ağız ince çizilmiştir. Alt göz kapağı hafifçe yay gibidir ve iris hala gözün tüm boyutuna göre oldukça büyüktür.
Bu, şok yada sürpriz ifadesidir. Olabildiğince büyük gözler içinde nokta kadar diyebileceğimiz iris çizilmiştir. Bu ifade anime karakterlerinde özellikle sık rastlanan bir ifadedir. Karakter sürpriz bir olayla karşılaştığında, gözleri sanki yüzünün sınırları dışına çıkacakmış gibi büyür ve iris küçücük olur. Bu örnekte ağız küçük çizilmiştir ama daha büyük çizilse de gözler bu şekildeyken hala aynı ifadeyi gösterir. ^_^
►Anime Tarzı Ağız ve Burun Çizimleri◄
İşte anime tarzı temel ağız ve burun. Üç temel basit şekilden oluşmuştur. Burun için açılı bir eğri, uzun ince bir hat ağız için ve daha kısa bir hat da alt dudağı belirlemek için. Önden görünüş bu şekildedir. Oldukça az miktarda çizgi ile burun ve ağzı belirleyebilirsiniz. Her bir organın şekli ve ölçüleri her bir karaktere göre çeşitlilik gösterebilir. Her zaman emin olmanız gereken, organların size yardımcı olacak dikey rehber bordür boyunca dizili olmalarıdır. İkinci resimde yüz yana çevrilmiştir, ama organlar hala yüzün ortasını temsil eden dikey eğimli rehber bordür boyunca sıralıdırlar.
Ağız ve burnun profilden çizimi önden görünüşe ya da 3/4 görünüşe göre daha zordur. Bu açıda yüz çizerken diğer açılarda kullandığınız basit çizgilerden daha fazlasını kullanmanız gerekir. Yerlerini belirmek zordur, doğru yaparsanız gerçekten iyi görünecektir. Dikkat edilecek ana şey, burun, dudak ve çenenin eğimleridir. Üst dudak içeri doğru, alt dudak dışarı doğru eğimlidir. Bunu doğru bir biçimde yapabilecek kadar pratik kazanmadan önce karakteriniz garip bir biçimde dudaklarını büzmüş gibi görünebilir ^_^.
Yüzün alt yarısı zıt eğimlerden meydana gelir. Her iki resimde de burun yüze doğru eğim yaptıktan sonra üst dudağın üzerinde hafifçe geriye doğru eğimlidir. Üst dudak içeri doğru, alt dudakta dışarı doğru eğilim yapar. Çene sadece düz bir çizgi değildir, yuvarlak ve dışarı doğru kavislidir.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Bu bölümde de farklı stillerde ağız ve burun örnekleri var. Bunların bazıları her iki cins içinde kullanılabilir. Bazı stillerde ağızları sadece ince düz bir çizgi ile belirlerken, bazılarında çok daha fazla detay yapılmıştır. Anime ağızları, karakter bağırıp haykırmadığı sürece sıklıkla geniş yapılmazlar, diğer organlara göre daha küçük tutulurlar. Burunlar çok değişiklerdir. bazıları acayipleştirilerek çizilirler, bazıları tek bir gölge ile belirlenir ve bazılarını belirlemek için sadece burun deliklerini görebilmeniz yeterli olur. Dişi karakterlerin burunları küçük olurken erkek karakterlerin burunları daha uzun ve köşelidirler.
►Anime Tarzı Baş ve Yüz Çizimi◄
Bu bölümde size çeşitli açılardan temel anime baş ve yüzlerinin nasıl çizildiğini göstereceğiz. Buradaki yüzler standart, dişi karakterlerin yüzleri olsa da size gösterilen oranlar istediğiniz her karakter tipine uygun olarak ayarlanabilir.
Önden Görünüş
1. Adım:
Çizime geniş bir daire ile başlayın. Daireyi yatay olarak 3'e bölün ve dikey bir hat ile de iki eşit parçaya ayırın. Eğer yatay çizgileriniz daireyi eşit parçalara bölmediyse endişelenmeyin. Oranlar çizmek istediğiniz yüzün stiline göre farklı olacaktır, hatasız değillerse önemi yok .
2. Adım:
Daha sonra, dairenin dikey olarak tam altına küçük bir işaret çizin (kısa bir çizik, bir nokta değil). Resimdeki gibi işaretin daireye uzaklığı, dairenin üçüncü bölümünün uzunluğu ile aynıdır. Bu işaret çeneyi oluşturacak o yüzden noktadan ziyade kısa bir hat olmalıdır yoksa çene noktasal olur. Çene işaretini yükseltmek ya da alçaltmak yüzün görünüşünü ve şeklini ayarlamanın tek yoludur. Bundan sonra, iki rehber bordür köşegen çizin. Dairenin kenarlarına teğet olmalı ve çene işaretinin kenarları ile kesişmelidir.
3. Adım:
Şimdi de, yüzün yan taraflarını çok ince olmayacak şekilde çizin. Bunun için yüzün her iki yanına iki yuvarlak üçgen şekil çizin. Uzun kenarların köşelerinden biri, rehber bordürlerin daireye teğet olduğu, diğeri de çene işareti ile kesiştiği noktada olmalıdır. Değişik tiplerde karakterler çizmenin, yüzün şeklini ve görünüşünü değiştirmenin yolu, üçgenlerin kalınlığını ve elmacık kemiklerinin (üçgenlerin, yuvarlak olarak eğim yaptığı geniş açılı yer) yüksekliğini ayarlamaktır.
4. Adım:
Şimdi yüzün alt kısmını şekillendirin, gözleri, burnu ve ağzı ekleyeceksiniz. Gözlerin yeri her bir karakter için hafif çeşitlilik gösterse de genellikle, 3'e böldüğünüz dairenin alt parçasında olmalıdır. Burun dairenin altındaki çene işaretine dikey olarak varsayılan hat üzerinde olmalıdır (yani bu hat dairenin dışındadır). Ağız tam olarak burnun altına çizilmelidir.
5. Adım:
Daha sonra, rehber bordürleri silin ve gözlerin içindeki detayları doldurun. Şimdi yüzün temel şeklini yapmış oldunuz. Bundan sonra istediğiniz ayrıntıları ekleyebilirsiniz, saçlar, giysiler, takılar, dövmeler ya da yara izleri gibi...
3/4 Görünüş
1. Adım:
Yine önden görünüşte olduğu gibi geniş bir daire ile başlayın, ama şimdi tüm rehber bordürleri yukarı ve sola doğru döndürün. Kafanın bu bölümü 3 boyutlu küredir, hangi yöne çevirirseniz, rehber bordürler o yönde kürenin eğimini takip etmelidir. Yüzü yatay olarak 3'e ve dikey olarak da yarıya bölün. Tabiki de daireyi açılı olarak çizdiğimiz için rehber bordürler eşit bölümler oluşturmayacaktır ama şekli açılıdan önden görünüşe doğru çevirebildiğimizi varsayarsak bir önceki örnektekinin aynısı olarak görünecek şekilde çizin.
2. Adım:
Daha sonra, dikey eğimli rehber bordürü küreden aşağı doğru uzatın ve kürenin altında çeneyi oluşturacak işaretin yerini belirleyin, küre ve işaret arasındaki uzaklık 3. parçanın uzunluğundan biraz daha uzun olmalıdır. Kenarlardaki daireye teğet ve çene işaretinin kenarları ile kesişen rehber bordürleri çizin. Sol rehber bordürün sağdakinden daha dik olduğundan emin olun.
3. Adım:
Yüzün kenarlarını oluşturmak için yuvarlak üçgenleri her iki kenar rehber bordürlerin yanlarına çizin. Yüzün sol tarafındaki, daireye değdiği yerde kavisli ve sağ tarafın kavisi daha az meyilli ve eğimli olmalıdır. Bir kaç pratikten sonra bunu doğru çizebilir hale gelirsiniz.
4. Adım:
Bu adımda gözleri, burnu ve ağzı yerleştirin. Gözler dairenin, yatay olarak, alt parçasında olmalı. Gözleri açılı görünüşlerde nasıl yerleştirmeniz gerektiğini gözler bölümünde inceleyebilirsiniz. Yüzdeki organların hepsi merkez rehber bordür boyunca dizilidir ama yüzdeki organları bir yana eğik şekilde, orantısız yapmayın bu doğru görünmeyecektir. Burun genellikle sağ gözün altında başlar, ağız burnun sağ altında olur. Dikkat edilecek nokta, ağzı burnun soluna doğru uzatmamaktır, bu açıda ağzın yeri dikey eğimli rehber bordürün sağ tarafında olur.
5. Adım:
Çizgilerinizi biraz daha rötuşladıktan sonra 3/4 görünüşteki kafayı temel olarak tamamlamış olursunuz. Şimdi yine bu adımdan sonra eklemek istediğiniz detayları yapabilirsiniz.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
►Anime Tarzı Elbise, Takı ve Süs Eşyaları◄
Basit Kıvrımlar
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Kumaş veya kıyafet çizimlerinde en çok dikkat edilmesi gereken nokta kumaşın hangi yöne doğru olduğudur. Kıvrımlar kumaşın gevşeyip gerildiği yerlerde oluşmaktadır. Kumaşı nasıl hareket ettireceğinize karar verirseniz, kalan kısım kolaylaşır. Karakteri kıyafetin öne çıkaracağını hiç bir zaman unutmayın. Gösterilen örneklerdeki harekete dikkat edin.
Sol yukarıdaki iki örnekte kumaş yer çekiminden dolayı aşağıya çekilmektedir. Bu tür kıvrımlar bol
kıyafetlerde (uzun etek pelerin gbi) kullanılır. Sol aşağıdaki ve sağ yukarıdaki örneklerde kumaş yerçekimiyle aşağıya çekilmemiştir. Ancak sola doğru sıkılaşmıştır.(muhtemelen kumaşın altındaki koldan dolayı) kumaş sıkılaştıkça dikeyden çok yataylaşmaktadır. Bunun yanında kumaşın bazen üst üste geldiğine dikkat edin. Bu genelde birleşme yerlerinde veya bol kıyafetlerin sıkılaştığı yerlerde görülür. Sol aşağıdaki örnek hareketsiz duran ancak çeşitli yönlere çekilmiş bir örnektir. Kumaşın kıvrımlarının kumaşın çekildiği yönlere devam etmesine dikkat ediniz.
Yanda temel kıvrım şekilleri üzerine birkaç örnek göreceksiniz. Sol taraftaki kıyafet yer çekimi ile aşağıya , rüzgar ya da hareket ile de sağa çekilmiş durumdadır... Soldaki diğer uzun ve dar parça yukarı doğru bir araya gelmiştir. Çizimlerinize daha çok biçim kazandırmak için gölgeyi kullanmayı unutmayın. Genel olarak kıvrımlar üzerinde ya da gölge oluşacağını düşündüğünüz yerlerde gölge kullanılır. Gölgeleme, kumaşlardaki kıvrımları görmenizde yardımcı olacaktır. Ben bazen kumaş kaplamaları ya da
sandelyenin üzerine asılmış havluyu gölgelemede gelişmek ve kıyafet gölgelerini daha iyi hissetmek için kullanıyorum.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Burada baş ve elbise kolu üzerine birkaç örnek görebilirsiniz. Buradaki en önemli şey, elbise kollarının ortasındaki kıvrımların şekilleridir.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Buradakiler daha kompleks iç içe geçmiş, üst üste katlanmış kumaş örnekleridir. Kumaşa ne kadar ayrıntı koyarsanız o kadar ilginç gözükecektir. Solda kumaşın nasıl birleşip bağlandığına dikkat edin. Kumaşın ağırlığı kumaşı aşağıya çekmektedir. Bu da kumaşta bir araya gelen yerlerde ekstra kıvrımların oluşmasına neden olmaktadır. Kumaş kıvrımlarda ve katlarda gölgelendirilmiştir.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Kumaş hakkında diğer dikkat edilmesi gereken nokta kumaşın kalınlığıdır. Yukarıdaki örnekteki kumaş, aşağıdaki kumaştan daha incedir. İki örnekteki yakalara da dikkat edin. Yukarıdaki örnekte yakanın yuvarlak kenarı yakanın kalan kısmı ile doğrudan bağlanmaktadır. Aşagıdaki örnekte ise yakanın yuvarlak kısmı ile dikey kısmı arasında boşluk bulunmaktadır. Aynı uygulama pelerinin kenar kısımı için de kullanılmıştır. Yukarıdaki örnekte pelerinin kenarı ince ve kırışıktır. Aşağıdakinde ise pelerinin kenarı ile kalan kısım arasında boşluk vardır. Bu, kumaşın daha ağır ve kalın gözükmesine neden olmuştur.
Çeşitli Giysiler
Şu an kumaştaki kıvrımlar hakkındaki temel konuları biliyoruz. Biraz daha ilerleyelim ve kıyafetin karakter tarafından giyildiği zamanki görünümüne bakalım. Sol tarafta bol ve kıvrımlı bir elbise kolu görüyorsunuz. Daha önce belirttiğim gibi temel şey, kumaşın hangi yöne çekildiğidir. Burada kol iki temel yöne çekilmiş durumdadır. Yer çekimi ile aşağıya çekilmiş durumdadır. Bunun yanında ana kıyafete bağlı olduğu ve kol ile insan gövdesi tarafından çekildiği için sol tarafa doğru da çekilmektedir. Koldaki kıvrımlar, kıyafetin çekildiği yönleri izlemektedir. Kıyafetin kol kısmında nasıl bir araya geldiğine dikkat edin. Bu gerekli bir şey değidlir ancak kıyafetin uzunluğunu ve bolluğunu gösterir.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Burada üç tane daha kol örneği göreceksiniz. Bu örnekler, önceki kadar bol değiller ve hepsi kola biraz daha yakınlar. Bu örneklerde kıyafet yer çekimi ile aşağıya çekileceğine, koldan dirseğe ve vücuda doğru çekilmiş durumdadır. Kumaşın aşağı doğru çekilmesi için yeterli madde bulunmamaktadır. Örnekler arasında en iyisi en yukarıdakidir. Kumaştaki kıvrımların yere doğru değil de nasıl omuza doğru gittiğine dikkat ediniz. Orta örnekteki elbise kolu diğerlerine göre daha boldur ve yer çekimi ile aşağıya çekilmiştir. En alttaki kol örneği büyük ve boldur ancak dirsek kısmında kumaş kıvrılmıştır.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Burada diğer kategorilere koyamadığım ancak dahil etmek istediğim çeşitli kıyafetleri göreceksiniz. Bütün bu örneklerde kumaşın nereden çekildiğini ve hangi yöne doğru olduğunu tespit etmeye çalışın. (Örnek olarak: kumaş kabaca omuzdan mı çekilmiş yoksa gevşek şekilde kolunun üzerine mi kaplanmış?) Hiçbir zaman ışığın düşmediği yerleri gölgelemeyi unutmayın; oluklar, kıvrımların iç kısımları, kumaşın üst üste geldiği yerler gibi.
Bitirmeden önce üzerinde durmak istediğim küçük ama önemli diğer bir nokta kumaş çizgilerinin yapabileceği etkiler. Eğer çizgili ya da desenli kumaş çiziyorsanız, desenin kalan kumaş üzerinde de devam etmesine dikkat edin. Kıyafetin kıvrıldığı yerlerde desenin ve çizgilerin de kıvrılacağını unutmayın. Özellikle karışık desenler kullanıyorsanız gölgeleme ve çizme konusunda bu zor bir iş olacaktır. Ancak resminize üç boyut katarak resmin
izi zenginleştirecektir.
Özel Giyim Tarzları Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız Şu an kıyafetleri karakterlerimizin üzerine yerleştirmek konusundaki temel kuralları biliyoruz. Şimdi karakterimizin asıl gardorobu üzerine çalışalım. Gömleklerle başlayacağız. Ne çeşit gömlek çizerseniz çizin , kıvrımların oluştuğu temel noktalar vardır. Elbise kolları omuzlarda gerilir. Kumaş genelde koltuk altında ve bel çizgisinde bir araya gelir ve toplanır. Eğer sıkı ceketli , gevsek gömlekli bir karakter çiziyorsanız kumaş kalın ve bol olmalıdır. Bunun yanında kumaşta kıvrımlar ve buruşukluklar olmalıdır. Eğer sıkı bir elbise çiziyorsanız, kıyafet karakterinizin vücuduna yapışmalıdır. ( bu neden vücut çizimin önemli olduğunu ortaya koyar. Karakterinizi bol kıyafetlerle örtüp figür çiziminde iyi olmadığınızı saklayamazsınız ) Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız Burada üst vücut için daha iyi gömlek ve kıyafet örnekleri göreceksiniz. Bazı kıyafetlerin vücudun üstünde olmasının yanında kumaşın gerildiği yerlerdeki kıvrımlara dikkat ediniz. Genel olarak kıvrımlara en çok koltukaltlarında , kolun alt kısımlarında, bel çizgisinde rastlanmaktadır. Kıyafetin darlığına bağlı olarak bazen de göğüs kısmında görülmektedir. (Alttaki iki örnekteki gibi) Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız Hadi şimdi pantolonlar üzerinde çalışalım. (Kişisel olarak biraz yıldırıcı bulduğum kısım) Kızların pantolonları karakteri sıkıca sararken , erkek pantolonları biraz daha bol durmaktadır. Kızların arka kısımları yuvarlakken erkeklerin ki daha düz kare şeklindedir. Hangi cinsi çizerseniz çizin kumaş belde , ayak bileklerinde ve dizlerde sıkılaşmalıdır. Üst ve alt bacaktaki kumaş genel olarak yer çekiminden dolayı aşağı doğrudur ve çok kıvrım sahibi değildir. Ancak bacak yukarı kaldırılmışsa daha çok kıvrım görülür. Bir önceki sayfada bunu görebilirsiniz. Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız ►Anime Tarzı Göğüs Çizimleri◄ Bölüm 1 Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız Bu derse bana sıkça sorulan sorulardan bir tanesini açıklayarak başlayacağım: Kadın göğsü nasıl çizilir?(aslında bunun hakkında ders verebileceğimi hiç düşünmemiştim) Üzerinde düşünmeniz gereken önemli şeylerden birisi nesnenizin doğal görünmesini sağlamaktır. Bir arkadaşımın yaptığı gibi bir bayan vücudunu silikon eklenmemiş şekilde göstererek de çekici bir biçimde çizebilirsiniz. İnsanların göğüs çizerken karşılaştıkları ana problemler göğsün şekli ve yeridir. Birçok artist (amatörlerin yanında profesyoneller de) göğsü nesnenin göğüs kafesine monte edilmiş balonlar gibi yapıyorlar. Bu pek de doğal bir görüntü değil. Eğer fanzinlerdeki tipleri incelerseniz, göğüslerin balonlardan daha çok yarım küre gibi yada ters çevrilmiş fincanlar şeklinde olduklarını görürsünüz. Şimdi duruşu not edin. Soldaki gibi nesnenizin vücudunun merkezinden aşağıya doğru inen merkezi bir hat hayal edin. Göğüsler merkez çizgisinden 45 derecelik bir açı yapar ve kırmızı çaprazlarla gösterildiği gibi göğüs kafesinin yarısına kadar uzanırlar. Göğüsleri çok bitişik, çok ayrık ya da göğüs kafesinden daha da yukarıda çizmemeye dikkat edin, bunlar sıkça yapılan hatalardır. Yandaki örneklerde de görebileceğiniz gibi, 45 derecelik temel kural yeri her çeşit pozisyonda uyum sağlayacaktır. Bölüm 2 Burada da gövdeyi önden gösteren başka bir duruş şekli var. Göğüslerin hala nasıl vücudun merkez çizgisinden ayrı 45 derecelik bir açıyla yer aldığına dikkat edin. Ayrıca gölgelemeleri de inceleyin. Bir çok örneğe baktıktan sonra bu olayda (bir küreyi gölgelendiriyormuş gibi düşük kavisleri izlemektense) gölgelendirmenin göğüslere daha doğal bir görüntü kazandırdığını gördüm. Bölüm 3 İşte burada da boyut ve yer için son bir pozisyon. Burada görmek daha zor fakat göğüsler hala merkez çizgisinden 45 derecelik bir açı yapıyor (resimde gösterilmediği gibi, bunun için üzgünüm). Soldaki göğsün tam bir küreden çok yarım küre şeklinde çizildiğine dikkat edin. Boyutu genişletmek istiyorsanız bu sizin seçiminiz ama ben bunun gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bölüm 4 Şimdi de boyun ve omuzlar üzerinde çalışalım. Omuzları çizdiğinizde omuzun dümdüz değil de aşağıya doğru düzgünce kıvrımları olduğuna dikkat edin. Özellikle gerçekçi bir görüntü istiyorsanız kaslı bir boyunun ve omuzların yapısını düşünmeye çalışın. Omuzlar daha çok elbise askısı şeklindedir ve dümdüz çizilmezler. Bölüm 5 Burada da çeşitli omuz pozisyonlarından birkaç örnek var. Omuzların asla dümdüz ve tekdüze çizilmediğine dikkat edin. Bölüm 6 |
|
Örnek 1:
1. Adım:
Anime gözlerinin en temeli ve en yaygın olarak kullanılanı olan iri dişi tipinden başlayalım. Başlangıç olarak yukarıya doğru ve en üst noktasında hafifçe kalınlaşan bir eğri çizilir. Bu göz yüzün sağ tarafındadır, bu yüzden eğrinin sol ucu sağ tarafından daha yukarıdadır. Bu stil gözün en üst noktası aslında mükemmel bir eğimde değildir, hafifçe köşeli, açılıdır.(Slayers'dan Lina Inverse karakterinin gözü gibi) Gözlerin bazı stilleri en üst noktada neredeyse mükemmel bir eğime sahiptirler.
2. Adım:
Sırada gözün alt kısmının çizimi var. Alt kısmın tam yerini belirlemenize yardımcı olması için gözün üst kısmının her iki ucundan simetrik açılar ile geçen ve alt tarafta birleşen köşegenler ile bordür oluşturulur. Silikçe çizilmiş olan bu bordürlerin eğimlerinin dikliği gözün ne kadar iri ve geniş olacağını belirler, bu sayfada ki diğer örneklere bakacak olursanız bordürlerin eğimlerinin dikliği azaldıkça gözün iriliğinin ve genişliğinin değiştiği çeşitleri görebilirsiniz. Bordürleri rehber olarak kullanarak alt kısmı aşağı sağa doğru hafifçe eğimli olacak şekilde çizin. Alt kısım sağ köşede açılı olmadır
3. Adım:
Rehber olarak kullanılan bordürler silinir, üst ve alt kısımlar ile artık belirmeye başlayan gözün içine uzunlamasına bir oval çizilir. Bazı karakterler iri dairesel bir irise (gözün renkli kısmı) sahiptirler ama bu stilde ince uzunlamasına bir oval irisi oluşturur. İsterseniz biraz daha geniş bir oval uygulayabilirsiniz. Oval kısmın üst tarafı gözün üst kısmı tarafından örtülmüş olarak çizilir. Tüm göz stillerinde iris nadiren tam olarak görünür. Hemen hemen her zaman, bir kısmı göz tarafından gizlenmiş olur.
4. Adım:
Şimdi ki adım ışık parıltılarının dış hatlarının çizimi. Anime karakterlerinin gözleri her zaman, en az derece de olsa gölgelidir. Anime dişi karakterlerine özgü olarak da oldukça yüksek derecede gölgeli ve parıltılı bölgelere sahip olurlar. Emin olmanız gereken noktalar, ışığın geliş yönünü seçmek, bunu tüm resminizin başından sonuna kadar uygulamaktır. Örnek olarak, ışık resimde soldan geliyorsa, resminizin sol tarafında aydınlık ve parıltılı bölgeler ortaya çıkarmalısınız. Yine iki uzunlamasına oval çizilir, iri olanı -ki kenarı irisin kenarı ile birleşmiş olan- irisin sol tarafında ve oldukça küçük olanı da sağ tarafında olmak üzere.
5. Adım:
Şimdi gözbebeğinin altındaki aydınlık kısımları çizin. En çok ışık alan bölümler her zaman üst taraftadır. Gözbebeğini asla önceki adımda çizdiğimiz ışık parıltılarının üstüne çizmeyin. Gözbebeinin altındaki aydınlık kısımları belirleyerek aynı zamanda iris içindeki göz bebeğini de oluşturmuş olursunuz. Kirpiklerin çizimini de bu adımda anlatıyoruz. Bu göz stilinde kirpikler gözün sağ-üst kısmında sivri uçlu çubuklar sırası şeklindedir, bu sıra üst eğriyi takip eder, gözün bitiminden geliyormuş gibi görünürler. Göz kapağını da ilk adımda çizdiğimiz üst kısmın sol tarafına ince, eğimli bir hat olarak üst kısmın en üst noktasından başlayacak şekilde çizin.
6. Adım:
İrisi en üst noktada oldukça karanlık ama alt tarafa doğru aydınlanacak şekilde gölgelendirin. Gölgelendirmeden sonra daha aydınlık olan iris ile gözbebeğini birbirinden ayırt edebilmelisiniz. Kaşı da ilk adımda olduğu gibi hafifçe eğimli ve en üst noktasına doğru biraz kalınlaşacak şekilde çizin. Uç kısımları oldukça ince olmalıdır. Kaşları da pürüssüz, çıkıntısız ve belirgin olarak çizdikten sonra; işte tamamladınız.^-^
Örnek 2:
1. Adım:
Pekala şimdi de başka stil bir göz çizelim. Bu seferki önceki kadar sık rastlanan bir stil değildir. Bu göz çok daha ince, zarif ve gerçekçi görünür, daha ciddi anime ve manga serilerinde kullanılır. Bu gözün stili Slayers'a göre epeyce daha ciddi olan Record Of Lodoss War'dan Deetlit'e aittir. Çizmeye uzun ve hafifçe eğimli bir hat ile başlıyoruz. Sol ucu sağ ucundan daha aşağıda ve sol kenarında keskince eğimli bir kıvrıma sahip olmalıdır.
2. Adım:
Yine gözün alt kısmını çizebilmek için üst kısmın kenarlarından simetrik iki köşegen çizerek rehber bordürleri oluşturuyoruz. Ancak önceki örnekteki gibi dik değil çok daha yatay olmalıdır. Bu stil göz diğerinden çok daha küçük, dar bir şekle sahiptir. Ancak çok ta düz çizerseniz bu sefer de göz çok fazla kısık olacaktır. Rehber bordürler yardımıyla gözün alt kısmının yerini belirleriz.
3. Adım:
Rehber bordürleri sildikten sonra irisin dış hatlarını çizin. Eğer göz kapağı olmassa mükemmel yuvarlıkta bir daire düşünün. Bununla birlikte iris göz kapağı ve kenarı tarafından çerçevelenir. Üst ve alt kısımları örtülmüş olarak çizin. Öfke, hiddet gibi ya da şaşkınlık anındaki duyguları ifade etmek istemedikçe iris çok küçük olmamalıdır.
4. Adım:
Şimdi iriste ki ışık parıltılarını çizin. Bu stilde ki ışık parıltıları da bir önceki örnekte olduğu gibi çizilir ancak bu sefer iris farklı olduğu için parıltılar daha küçük ve daha yuvarlak, dairesel olmalıdır. Göz kapağını da gözün üst kısmının biraz üzerine ince bir hat olarak çizin.
[b]5. Adım:[/b]
[b]Kaşı çizin ve irisin gölgelendirmesini yapın. Gözbebeğini ışık parıltılarının altına çizmeyi unutmayın. Gözbebeğini irisin diğer kısımlarından göze çarpıcı olarak biraz daha koyu olarak gölgelendirin.[/b]
[b]Burada dişi karakter gözlerinin diğer stillerinin çeşitlerini görebilirsiniz. Bunları çizerken de anlatılan metodları kullanabilirisiniz. Her bir stil arasındaki farklar kadar benzerliklerini de görmeye çalışın. Şekiller ve oranlar değişse de gözün üst hattı her zaman daha yoğun, daga kalın, iriste her zaman çok yönlü, tabakalı gölgelendirmeler var. Buradaki eskizlerin bazıları oldukça çabucak yapılmış ve biraz dağınıklar ama umarız yardımcı olurlar.
[/b]
►Anime Tarzı Kol Çizimleri◄
Bölüm 1
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Bundan sonra kollar üzerinde çalışalım. Kol üç temel bölüm içerir: üst kol, ön kol(dirsekle bilek arası) ve el. Her biri oval şekillerde, başlangıç taslağı olarak kullanılabilir. Şimdi bazı insanların şekil kullanmaktan nefret ettiğini biliyorum,bu şekilde de yapmayabilirsiniz, bu sadece kol taslağı için olası bir yol. Bazı kitaplar silindir tarzı şekillerin kullanılmasını öneriyor, fakat yassı oval şekiller kullanmak daha iyi çünkü bunlar kolun şekline daha çok uyar. Burada gösterilmiyor fakat kollar yan tarafa gevşekçe bırakılırsa, eller kalçanın ortasına kadar uzanmalı ve dirsekler bel uzunluğu kadar olmalıdır.
Bölüm 2
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Bir kere kolların temel şekillerini öğrendikten sonra, onları sadeleştirip daha gerçekçi bir görüntü yaratabilirsiniz. Bu biraz daha zor bir iştir. Kolları çizerken düz ve yassı çizmeyin. Sonuçta kolların kasları vardır(bozuk bir chibi resmi çizmediğiniz sürece). Dümdüz bir silindir şeklinde uzanan bir kol çizmeyin. Kollar omuzdan başlar. Omuzların hafifçe nasıl şiştiklerine dikkat edin. Kol şeritleri dirseğe ulaşana kadar hafifçe içe doğru dönüktür. Dirsekte, pazıların olduğu bölümde kol yeniden genişler.(yukarıdaki resimde gösterildiği gibi)
Dirsek çizmek biraz daha korkutucu olabilir. Kolun başka yöne kıvrılmaya başlamadığını hatırlayın. Bir eklem yeri vardır ve bu gösterilmelidir (yukarıda,sağ köşedeki resim). Aşağıda daha fazla örneği var.
Bölüm 3
Burada da kolların üst üste nasıl durduğunu gösteren birkaç örnek var. Eğer temel oval şekilleri kullanıyorsanız, üst üste yada yandan görünen kolları çizmeniz daha kolay olacaktır. Fakat dediğim gibi eğer istemiyorsanız bu taslakları kullanmanız gerekmez. Uzaklaşan kolun sivrildiğine ve uzaklaştıkça nasıl küçüldüğüne dikkat edin.
Bölüm 4
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
►Anime Tarzı Saç Çizimleri 1◄
Hayran çizerler sıklıkla anime tarzı saç çizerken zorlanabilirler. Bu bölümde size temel saç tiplerinden bazı örnekler sunulmuştur. Buradakiler tam olarak yeterli olmayabilir ancak nasıl olduklarına, yapıldıklarına dair size fikir verebilir.
Temel anime saçlarını iki ana bölümden oluşur. Gözlerin üzerine doğru sarkan, yüzün ön tarafındaki perçem ve omuzlara doğru sarkan, saçların daha çok olan kısmı. Bu saç şekli oldukça temeldir. Yüze dökülen geniş ve yuvarlatılmış perçemler ile omuzlara dökülen saçların arka kısmı. Bu resimlerde kafaya nasıl oturtulduğunu görebilirsiniz. Her zaman saçların, altında kafaya yeterli ve orantılı yer bırakacak kadar geniş olduğundan emin olun. Eğer saçların altında kafanın olduğunu unutursanız karakterin saçlarla birlikte kafası küçük, yassı, basık yani komik görünecektir.
Bu temel şekillerin birkaç çeşitlemesini yapabilirsiniz. Perçemin boyunu ve yerini değiştirebilirsiniz, saçın arka bölümünde değişik şekiller deneyebilirsiniz. Sol üstteki resimde saçlar yuvarlak bir şekilden çok köşelidir ve perçem ile arka kısım neredeyse birbirinden ayırt edilemez. Ortadaki resimde perçem daha geniş ve dalgalıdır, alnın üzerinde yukarıya doğru nasıl yükseldiğine dikkat edin. Saçın geri kalan kısmı arkada toplanmış şekildedir. Alttaki resimde saçların tümü kafanın arka tarafında toplanmış yalnızca birkaç tel uzun perçem yüzün yanlarından sarkıtılmıştır. Anime karakterleri yerçekimine meydan okuyan saç şekilleri ile bilinirler, sizin de eğimleriniz, kavisleriniz doğaya aykırı, anormalse sorun yok demektir ^_-
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Burada da geride toplanmış saç şekillerinden bir kaç örnek var. 3 Resimde de saçlar, at kuyruğu şeklinde toplanmıştır, hala oldukça kalın ve sıktır. Üstteki resimde saçların geriye doğru devam ederek boynun arkasına doğru sarktığını görüyorsunuz. Toplandıkları noktadan hemen aşağıya dökülmezler, daha önce de anlattığımız gibi, yerçekimine aykırı şekilde havada asılıymış gibi görünür. Çoğu zaman kulakların üzerinden bir iki tel ya da tutam saç aşağı sarkar, isterseniz ekleyebilirsiniz.
Saç örgüleri başka bir sorunlu yerdir. Gerçekten zor değillerdir.İsterseniz detaylı isterseniz basitçe yapabilirsiniz. Soldaki resimde saç tellerininin dalgalarının betimlenmesi için ters çevrilmiş kesişen gözyaşı şekillerine benzer şekiller çizilmiş. Oldukça detaylı, saçların bağlandığı yerden sonrası da hafifçe kıvrılıp bir kaç tutam ayrılmış şekilde çizilmiştir. Sağdaki resimde keskin olmayan üst üste binmiş, baklava şekileri sırası yapılmıştır. Basit ama ne olduğunu açıkça anlayabilirsiniz.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
►Anime Tarzı Saç Çizimleri 2 : Temel Şekiller Ve Unsurlar◄
Stile bağlı olarak anime saçları karmaşık, kompleks olabilirler. Bununla birlikte, eğer temel unsurlarında ayrıntılarını görebilirseniz anime saç çizim metodları yapımı kolay hale gelecektir.
Gerçek saçlar gibi anime saçları da bir çok telden oluşur. Ancak her bir teli çizmektense, resimdeki gibi, çeşitli şekillerde ve ölçülerde tutamlar, kümeler çizilir. Bunlar her bir saç stilindeki en basit şekillerin bazılarıdır. Dikkat edilecek en önemli nokta, dış hat, saç kümesinin alt kısmında daha kıvrımlıdır. Bunun en iyi örneğini sol üstteki resimde görebilirsiniz. Alt çizgi üst çizgiden daha kıvrımlıdır. Bu saça daha fazla derinlik ve bu anime tarzı görüntüsünü verir. Bazen bu aşırı derecede abartılmış olur ve bazen de güçlükle farkedilebilir ama anime saç tarzlarının çoğu için her bir saç tutamı bu temel şekle sahiptir.
Saçın bir telinin, tutamının nasıl çizileceğini biliyorsunuz, benzer tutamlardan şekilleri bir araya koymaya başlayabilirsiniz. Buradaki her bir örneğe bakın. İlk adımda kullanılan temel saç tellerinin nasıl olduğuna dikkat edin. Aynı temel, benzer şekiller genellikle, birçok farklı saç şekillerinin devamlı her tarafındadır. Aklınızda olması gereken bir diğer şey de istediğiniz gibi şekillendirdiğiniz saçlar yapabileceğiniz. Sadece daha fazla saç tutamı ekleyin yeter.
Bu resmi büyütResmi küçült Gercek boyutunu görmek için buraya tıklayınız
Şimdi de biraz daha karmaşık şekillere geçelim. Her bir telin şeklinin ve ölçüsünün değişmesinin saça farklı bir karakter, yapı verdiğine dikkat edin. Teller uzun ve ince, kalın ve eğimli ya da keskin ve sivri olabilir. Saçların oldukça detaylı ya da oldukça basit olması çizdiğiniz her bir tele bağlıdır.